Dit is een stille en ernstige ziekte die langzaam een groot deel van onze bevolking overneemt. Leververvetting komt steeds vaker voor in grote delen van de wereld, vooral in de Verenigde Staten. Het treft wereldwijd 1 op de 5 mensen en is een belangrijke risicofactor voor leverfalen, maar ook voor diabetes, hartaanvallen en zelfs kanker. In de Verenigde Staten is het de meest voorkomende leverziekte.
Deze ziekte wordt NALFD (non-alcoholic fatty liver disease) of leververvetting genoemd. Er is een duidelijk verband met fructose, plantaardige zaadoliën en onze algehele voeding. Wat is deze ziekte?
Het belangrijkste kenmerk van deze ziekte is een overvloed aan vet dat in de lever is opgeslagen. Zoveel dat de lever niet meer goed kan functioneren. De lever wordt als 'vet' beschouwd als hij voor meer dan 5% uit vet bestaat. Niet-alcoholische leververvetting is het beginstadium van deze leverziekte en is op dit moment nog steeds omkeerbaar.
Het grootste probleem met deze ziekte is dat er vaak geen symptomen zijn, waardoor het niet gediagnosticeerd wordt. Na verloop van tijd kan NAFL overgaan in NASH, oftewel niet-alcoholische steatohepatitis.
Op dat moment beginnen de ontsteking en het vet de levercellen te beschadigen, wat leidt tot littekenvorming in de lever en cirrose. Tegen de tijd dat de ziekte zich ontwikkelt tot NASH, functioneert de lever niet meer goed. NASH kan levensbedreigend zijn en kan het begin zijn van leverkanker, een agressieve en moeilijk te behandelen vorm van kanker.
De lever is een van de belangrijkste organen in ons lichaam en een orgaan waar we niet zonder kunnen.
De lever is verantwoordelijk voor:
- Productie van gal, voert afvalstoffen af en breekt vetten af
- Productie van eiwitten voor het bloedplasma
- Productie van cholesterol en speciale eiwitten die vetten vervoeren
- Omzetting van glucose in glycogeen voor opslag
- Verwerking van hemoglobine voor ijzer
- Omzetting van ammoniak in ureum voor afvoer uit het lichaam
- Medicijnen metaboliseren en het lichaam ontdoen van gifstoffen
- Reguleren van bloedstolling
- Aanmaken van immuunfactoren om infecties te bestrijden
- Opruimen van bijproducten van rode bloedcellen.
Wanneer de lever overladen raakt met suiker of zetmeel, begint hij als een gek vet aan te maken. Dit is de normale reactie van het lichaam op een teveel aan glucose. Fructose - vooral in de vorm van fructose-maïssiroop - is echter een trigger om de lever in overdrive te zetten en de vetproductie echt op gang te brengen. Omdat fructose-rijke maïssiroop zijn weg heeft gevonden naar vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen en dranken, is het de hoofdoorzaak van leververvetting - naast talloze andere ernstige gezondheidsproblemen.
Leververvetting gaat gepaard met een hele reeks gezondheidsproblemen. Allereerst leiden een hoge bloedsuikerspiegel, hoge ontstekingswaarden en insulineresistentie tot diabetes en obesitas. Als vet zich ophoopt in de lever en de omliggende organen, “visceraal vet”, is dat een voorloper van veel ernstige, chronische ziekten.
Overtollig buikvet verhoogt ook het LDL-cholesterolgehalte, in combinatie met overtollige ontstekingen, waardoor je een uitstekende kandidaat bent voor hartaanvallen. Wat nog schokkender is, is dat deze ziekte niet alleen voorkomt bij mensen van middelbare leeftijd of ouder. Kinderen van 10 en 12 jaar oud krijgen deze ziekte doordat ze in hun jeugd sap en frisdrank drinken.
Wat zijn de risicofactoren voor leververvetting? Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) komt vaker voor bij mensen die een van deze gezondheidsproblemen of kenmerken vertonen:
- Menopauzale of postmenopauzale vrouwen
- Mensen bij wie de galblaas is verwijderd
- Obesitas
- Type 2 diabetes
- Prediabetes
- Metabool syndroom
- Hispanic
- Snel gewichtsverlies
- Hoge bloeddruk
- Middelbare leeftijd of ouder; kinderen kunnen ook NAFLD hebben
- Corticosteroïden en sommige medicijnen tegen kanker
- Lage inname van choline, een noodzakelijke voedingsstof
Choline tekort en NAFLD
Onderzoek toont nu aan dat een tekort aan choline, een belangrijke voedingsstof die voorkomt in eierdooiers en runderlever, samen met fructose een van de belangrijkste risicofactoren is voor het ontstaan van leververvetting. Volgens Chris Masterjohn, die gepromoveerd is in de voedingswetenschap, blijkt een tekort aan choline zelfs een belangrijkere trigger te zijn voor vette leverziekte dan fructose, en volgens hem is de toename van deze leveraandoening grotendeels het gevolg van het vermijden van lever en eigeel. Zegt Dr. Masterjohn:
“Meer specifiek geloof ik op dit moment dat vet in de voeding, of het nu verzadigd of onverzadigd is, en alles wat de lever graag omzet in vet, zoals fructose, [sucrose] en ethanol, de ophoping van vet zal bevorderen zolang we niet genoeg choline binnenkrijgen,” zegt Masterjohn en voegt eraan toe:
“Zodra dat vet zich ophoopt, is de kritieke factor die een ontstekingsvuur aanwakkert de consumptie van te veel PUFA (meervoudig onverzadigde vetten uit plantaardige oliën).
Wanneer je een cholinearm dieet combineert met overmatige consumptie van fructose en zetmeel, is het bijna gegarandeerd dat je op een gegeven moment leververvetting ontwikkelt.
Wat is choline?
Choline is een voedingsstof die voorkomt in eierdooiers, runderlever, peulvruchten, noten, rundvlees en bladgroenten. Choline is een essentieel onderdeel van onze celmembranen en is nodig voor de synthese van fosfolipiden. Choline helpt ons lichaam bij het aanmaken van de neurotransmitter acetylcholine, die belangrijk is voor het geheugen, de stemming, spiercontrole en andere functies van de hersenen en het zenuwstelsel.
Choline werkt ook mee aan de stofwisseling van B-vitamines. Choline is essentieel om fosfatidylcholine te maken, wat belangrijk is voor de structuur en integriteit van de celwanden in ons lichaam. Veel mensen hebben een laag cholinegehalte door dieetbeperkingen (eigeel, lever) en mensen die vegetariër of veganist zijn.
Vrouwen in de menopauze en choline tekort
Jonge vrouwen hebben minder choline nodig uit hun voeding dan kinderen of andere volwassenen omdat het vrouwelijk hormoon oestrogeen het lichaam helpt choline aan te maken. Na de menopauze daalt het oestrogeengehalte, waardoor het noodzakelijk wordt om choline uit de voeding te halen. Hierdoor lopen vrouwen in de overgang en postmenopauzale vrouwen een veel hoger risico op leververvetting, vooral als ze een slecht dieet hebben met veel suikers en zetmeel.
Choline en B-vitaminen
Als iemand een tekort heeft aan foliumzuur, een B-vitamine, neemt de behoefte aan choline in de voeding nog meer toe, omdat choline nodig is om B-vitaminen in het lichaam op te nemen.
Twee veel voorkomende genetische variaties in het PEMT-gen en het MTHFR-gen (ik zal deze genvariaties in een volgend artikel bespreken) creëren een hogere behoefte aan zowel foliumzuur EN choline, waardoor het risico op het krijgen van leververvetting verder toeneemt.
Wat betekent dit?
Postmenopauzale vrouwen en mensen met deze veelvoorkomende genvariaties lopen een hoog risico op een tekort aan choline, waardoor ze een nog hoger risico lopen op leververvetting. EN als je deze factoren combineert met een veel voorkomende genvariatie, een slecht dieet-hoog in bewerkte voedingsmiddelen, hoge fructose maïssiroop en bewerkte granen, is de kans op leververvetting extreem hoog.
Wat zijn de symptomen?
Vaak veroorzaakt deze stiekeme ziekte weinig of geen symptomen. Als dat wel het geval is, kunnen de symptomen vermoeidheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid en ongemak in de rechterbovenbuik zijn. Als er niets aan gedaan wordt, kan het ernstige leverproblemen veroorzaken, zoals:
- Zwelling van de buik
- Vergrote bloedvaten
- Vergrote milt
- Rode handpalmen
- Geel worden van de huid en ogen (geelzucht)
- Geestelijke verwarring of dementie
Hoe kan ik leververvetting voorkomen of omkeren?
Je kunt leververvetting voorkomen door je voedingspatroon te veranderen. De eerste stap is het strikt elimineren van voedingsmiddelen die fructose en maïssiroop met een hoog fructosegehalte bevatten, evenals sucrose of andere toegevoegde suikers. Vermijd deze voedingsmiddelen:
Bewerkte voedingsmiddelen, vooral alle voedingsmiddelen die toegevoegde fructose, maïssiroop of hoge fructose maïssiroop bevatten.
Alle plantaardige zaadoliën zoals sojaolie, canolaolie, zonnebloemolie, maïsolie, saffloerolie, katoenzaadolie.
Alcohol
Bepaalde medicijnen zoals acetaminophen en ibuprofen
Voedingsmiddelen om meer van te eten:
- Eierdooiers
- Grasgevoerde lever
- Natuurlijk gekweekt vlees, gevogelte en vis - je moet misschien overwegen deze te eten, zelfs als je vegetariër of veganist bent
- Bonen en erwten
- Leverversterkend voedsel zoals artisjokken, rucola en paardenbloem
- Groene bladgroenten die veel foliumzuur bevatten
Daarnaast kan het innemen van supplementen de lever helpen vet op te ruimen, terwijl ze de lever weer opbouwen en ontstekingen verminderen. Neem deze supplementen:
- Lecithine, dat veel choline bevat
- Een multi-B-vitamine met natuurlijk folaat of methylfolaat, GEEN synthetisch foliumzuur
- Mariadistel die de lever helpt
- Zink
- Selenium
- Berberine, dat de bloedsuikerspiegel verlaagt
- Wei-eiwit, waarvan is aangetoond dat het leververvetting tot 20% vermindert
Groene thee bevat catechinen die leververvetting en ontstekingen verminderen
Andere supplementen zoals probiotica, resveratrol, curcumine, vitamine E, vitamine C en vitamine D kunnen helpen om een leververvetting en de algehele gezondheid op natuurlijke wijze te verbeteren.
En vergeet niet regelmatig te bewegen, want dat kan je helpen overtollige glucose te verbranden, je insulinegevoeligheid te vergroten en je te helpen afvallen.
Zou je arts deze waarschuwingssignalen van een op de loer liggende gezondheidsnachtmerrie over het hoofd kunnen zien?
Als je worstelt met vermoeidheid, buikvet of hersenmist... en hij heeft je niet kunnen helpen... dan kan het antwoord “ja” zijn.
Referenties:
https://drhyman.com/blog/2013/09/26/fatty-liver-90-million-americans/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonalcoholic-fatty-liver-disease/symptoms-causes/syc-20354567
https://www.theartofhealing.com.au/eggs.html
https://draxe.com/health/fatty-liver-disease/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21288612/
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/05/08/why-children-are-getting-fatty-liver-disease.aspx?fbclid=IwAR0l_PNLDz1g4gcGUXJlg9VOs8F9I57HKVmIF8oXzUYZ9OtNdOFYRtjXrpw
https://www.healthline.com/health/visceral-fat#complications
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5893377/#R8
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/liver-anatomy-and-functions
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462685/
https://www.healthline.com/nutrition/fatty-liver#TOC_TITLE_HDR_6
https://draxe.com/health/fatty-liver-disease/
https://academic.oup.com/ajcn/article/92/5/1113/4597519
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Choline-HealthProfessional/
https://academic.oup.com/ajcn/article/85/5/1275/4632979?itm_medium=sidebar&itm_content=ajcn&itm_source=trendmd-widget&itm_campaign=trendmd-pilot&utm_campaign=The_American_Journal_of_Clinical_Nutrition_TrendMD_0&utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc