Een baanbrekende studie onder leiding van wetenschappers van Harvard heeft een alarmerende waarheid aan het licht gebracht: miljarden mensen, zelfs in landen met hoge inkomens zoals Nederland en België, krijgen niet genoeg essentiële vitaminen en mineralen binnen via hun voeding.
Bijna iedereen - ongeacht welvaart of locatie - lijdt stilzwijgend aan verborgen voedingstekorten. En, zeggen onderzoekers, als je tekorten hebt, is het waarschijnlijk in deze twee voedingsstoffen...
-
Belangrijkste punten
Micronutriëntentekort is een wereldwijde crisis - Meer dan 5 miljard mensen wereldwijd krijgen niet genoeg jodium, vitamine E en calcium binnen, en meer dan 4 miljard heeft een tekort aan ijzer, foliumzuur en vitamine C. - Nederland en België zijn niet immuun - Ondanks dat het welvarende landen zijn, hebben Nederland en België wijdverspreide voedingstekorten, vooral in jodium en vitamine E.
- Voedingsgewoonten en voedselkwaliteit zijn belangrijk - Met ultrabewerkte voedingsmiddelen die een groot deel van het Nederlandse en Belgische dieet uitmaken, krijgen veel mensen niet genoeg essentiële voedingsstoffen binnen, zelfs niet met supplementen.
Denk je dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt? De data zeggen iets anders
Wetenschappers onder leiding van Harvard hebben de eerste studie ooit uitgevoerd om de wereldwijde inname van 15 micronutriënten die cruciaal zijn voor de menselijke gezondheid te schatten. Hun bevindingen werden beschreven als "alarmerend", waarbij 5 miljard mensen een tekort hadden aan drie voedingsstoffen en meer dan 4 miljard een tekort had aan vier.
Schattingen van de wereldwijde inname van micronutriënten zijn niet nieuw, maar zijn gebaseerd op gegevens over voedselvoorziening en beschikbaarheid voor elk land. Schattingen op basis van voorziening zijn echter onnauwkeurig omdat ze geen rekening houden met voedselverspilling in huishoudens en restaurants. In landen met hoge inkomens onderschat dit de voedingstekorten.
De beste indicatie van tekorten komt van voedingsbiomarkers, die individuele tests vereisen. Zelfs dan kunnen resultaten vertekend zijn vanwege ziektetoestanden, absorptieproblemen, ontstekingsproblemen en de kwaliteit van het darmmicrobioom. Daarom is de beste manier om populaties met risico op tekorten te identificeren, te focussen op wat mensen eten.
Van de 29 micronutriënten die bekend staan als essentieel, omvatte de nieuwe analyse 15 afkomstig uit voedsel, exclusief verrijking en suppletie in 185 landen. De belangrijkste bevindingen zijn een belangrijke reden tot bezorgdheid.
Jodium - De meest deficiënte voedingsstof ter wereld
De onderzoekers ontdekten dat het grootste deel van de wereldbevolking een onvoldoende inname heeft van ten minste één micronutriënt.
- Jodium (68% van de wereldbevolking)
- Vitamine E (67%)
- Calcium (66%)
Meer dan 4 miljard mensen consumeren niet genoeg:
- IJzer (65%)
- Vitamine B2 (55%)
- Foliumzuur (54%)
- Vitamine C (53%)
Vrouwen waren er slechter aan toe dan mannen als het gaat om inname van:
- Jodium
- Vitamine B12
- IJzer
- Selenium
Mannen moeten vooral aandacht besteden aan het volgende deel. Onvoldoende inname was hoger voor mannen dan voor vrouwen voor:
- Vitamine A
- Vitamine B1
- Vitamine B3
- Vitamine B6
- Vitamine C
- Magnesium
- Zink
Twee ernstige tekorten in Nederland en België
De twee voedingsstoffen die bij de overgrote meerderheid van de Nederlandse en Belgische bevolking een tekort vertonen, zijn jodium en vitamine E.
Jodium is nodig voor de schildklier en voor de cognitieve ontwikkeling bij zuigelingen. Het speelt ook een rol in het immuunsysteem, houdt de huid gezond en kan helpen beschermen tegen sommige vormen van kanker.
Jodiumspecialisten waarschuwen dat jodiumtekort, zelfs in welvarende landen als Nederland en België, "niet geheel verrassend" is omdat de inname in de afgelopen decennia is gedaald. Dit komt onder andere door veranderingen in voedingspatronen en de afname van het gebruik van gejodeerd zout.
Goede bronnen zijn zoutwatervis en schelpdieren, kelp, zeewier (kelp, nori, kombu, wakame), zeezout, gejodeerd zout en zuivelproducten. De bevindingen over vitamine E komen overeen met eerdere studies die aantoonden dat een aanzienlijk deel van de Europese bevolking een tekort heeft.
Vitamine E is een krachtige antioxidant in celmembranen en helpt bij het behoud van een gezonde huid, bloedsomloop, zenuwen en spieren. Spierzwakte en verminderde coördinatie zijn veel voorkomende symptomen van een tekort.
Goede bronnen zijn groene bladgroenten, noten, zaden en de kiem van volkorentarwe.
De situatie in Nederland en België is mogelijk niet zo slecht als de studie laat zien omdat er geen rekening wordt gehouden met supplementen. Recente onderzoeken tonen aan dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse en Belgische bevolking voedingssupplementen gebruikt.
Hoeveel heb je nodig?
Het is belangrijk op te merken dat veel voedingsdeskundigen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH's) voor de meeste voedingsstoffen als te laag beschouwen, wat betekent dat het algehele beeld nog slechter zou kunnen zijn dan de studie in The Lancet suggereert.
Met ultrabewerkte voedingsmiddelen die een steeds groter deel van het Nederlandse en Belgische dieet uitmaken, is het niet verrassend dat veel mensen niet genoeg essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Daarom raden we aan om dagelijks een multivitamine en andere voedingssupplementen te nemen, gericht op uw gezondheidsbehoeften en fysieke behoeften. Studies tonen aan dat mensen die supplementen nemen op de lange termijn beter in staat zijn om ziekten te bestrijden.
Veelgestelde Vragen
-
Wat zijn de meest voorkomende micronutriëntentekorten wereldwijd?
De meest voorkomende tekorten zijn jodium, vitamine E, calcium, ijzer, foliumzuur en vitamine C, die miljarden mensen wereldwijd treffen. -
Waarom worstelen zelfs welvarende landen zoals Nederland en België met voedingstekorten?
Factoren zoals slechte voedingsgewoonten, consumptie van bewerkt voedsel en afnemende nutriëntenniveaus in de bodem dragen bij aan wijdverspreide tekorten. -
Hoe beïnvloedt jodiumtekort de gezondheid?
Jodium is essentieel voor de schildklierfunctie, cognitieve ontwikkeling bij zuigelingen, immuungezondheid en zelfs bescherming tegen kanker. -
Wat zijn de beste voedselbronnen om deze tekorten te bestrijden?
Jodium: Zeewier, zeevruchten, zuivel.
Vitamine E: Noten, zaden, bladgroenten.
Calcium: Zuivel, bladgroenten, verrijkte voedingsmiddelen. -
Kunnen supplementen alleen deze tekorten oplossen?
Hoewel supplementen kunnen helpen, bieden volwaardige voedingsmiddelen aanvullende gunstige verbindingen die de absorptie en de algehele gezondheid verbeteren.