Fulvinezuur is een minuscuul deeltje wat we kunnen vinden in humus. Een dan bedoelen we niet het humus gerechtje op basis van kikkererwten, maar de humus die ontstaat bij de vertering door planten.
Planten worden namelijk verteerd door micro-organismen en laten humus achter. Het fulvine-zuur heeft een aantal positieve eigenschappen op de gezondheid van mens en dier en vandaar dat het ook weleens het ‘zwarte gezondheidsgoud’ wordt genoemd.
Het is nog een relatief onbekende stof en toch zouden we er goed aan doen om dit ‘wonder van de natuur’ in de spotlights te zetten.
Fulvinezuur het zwarte gezondheidsgoud
Fulvinezuur wordt ook wel fulvic acid genoemd en deze stof is in staat om mineralen, vitamines en spoorelementen te transporteren en daarnaast ook om toxines en zware metalen af te voeren.
Dat fulvine-zuur een positief effect heeft op planten en op de bodem was al langer bekend. De naam ‘het zwarte gezondheidsgoud’ heeft het te danken aan onder andere zijn kleur.
Als je een aantal druppels oplost in water, krijgt het water een donkere kleur.
Wat is fulvinezuur precies?
Als de plantenresten door micro-organismen worden verteerd, wordt dit omgezet in humus. Dit humus bestaat uit drie onderdelen, namelijk huminezuur, humine én fulvine-zuur.
In dat verteringsproces ontstaan kleine oplosbare deeltjes die uit voedingsbouwstenen bestaan en deze deeltjes hechten zich aan het fulvinezuur. Als we hierover fulvinezuur spreken, bedoelen we ook de fulvinezuurmolecuul inclusief de geïoniseerde mineralen, sporenelementen en ander voedingsstoffen.
Een soort van samengebalde oerenergie. Natuurlijk speelt de omgeving waar de humus en dus het fulvine-zuur ontstaat een belangrijke rol. Hoe zuiverder, hoe krachtiger het fulvinezuur.
Fulvinezuur is belangrijk voor de celstofwisseling
Het transport van vitaminen, mineralen, spoorelementen en metalen naar onze cellen kan uitstekend uitgevoerd worden door het fulvine-zuur. Het is namelijk een vloeibaar en licht molecuul en zo klein dat het prima door de celwand heen kan.
Het fulvine neemt eerst de voedingsstoffen op uit de natuurlijke omgeving en geeft deze voedingsstoffen dan weer af in onze cellen. Daarna neemt het de zware metalen en toxines op uit onze cellen en voert deze af. Dit proces is bevorderlijk voor de celstofwisseling en het is belangrijk voor onze gezondheid.
In onze cellen worden namelijk enzymen en energie geproduceerd, maar ook eiwitten en andere stoffen die ons lichaam haard nodig heeft.
De afvoer van toxines
Het is belangrijk voor de cellen om toxines en zware metalen kwijt te raken. Deze stoffen zitten op plekken in de cel waar eigenlijk lichaamseigen stoffen horen te zitten.
De toxines en metalen verstoren dus de balans in de cel, waardoor ook het immuunsysteem en de opname van voedingsstoffen die wel belangrijk zijn. Door een chemisch bindingproces hechten de slechte stoffen zich aan het fulvine-zuur en verlaten het lichaam via de urine, ontlasting, longen of huid.
Fulvinezuur kan dus ook een beetje gezien worden als een krachtige ontgifter.
Welke positieve effecten heeft fulvinezuur op ons?
Er worden steeds meer positieve effecten aan fulvine-zuur toegeschreven. Enkele voorbeelden zijn:
- Energietoename
- Beter uithoudingsvermogen
- Een betere stoelgang
- Minder vaak ziek
- Een betere geestelijke gezondheid
- Een betere huid
- Minder astmatische klachten
- Vermindering van diabetes klachten
Ook mensen die de ziekte van Lyme hebben of kanker reageren goed op het fulvine-zuur. Het is sowieso een goede aanvulling op een gezonde leefwijze. Fulvine-zuur is geen geneesmiddel, maar puur een voedingssupplement.
Er is ook nog geen duidelijk bewijs dat fulvinezuur echt deze voordelen allemaal heeft, maar het lijkt er wel op. Natuurlijk hangt het er ook vanaf voor welk fulvine-zuur men kiest. De kwaliteit van het fulvine-zuur wordt namelijk bepaald door de herkomst en de omgeving.
Fulvine-zuur in planten
Vroeger zat fulvine-zuur nog in planten en was tegelijkertijd voeding voor nieuwe planten. Het is miljoenen jaren geleden ontstaan en vroeger zag men ook heel veel dikke humuslagen. Hierdoor was de bodem rijk aan belangrijke grondstoffen en was het een belangrijke voedingsbodem voor nieuwe planten.
De micro-organismen zorgden dat het optimaal opneembaar was voor planten. Dit proces zag je alleen op plekken waar er voldoende zuurstof was. Op andere plekken verdween de humus door aardverschuivingen onder dikke en zware lagen aardmateriaal en door de hoge druk ontstond er aardolie.
Ook bij de landbouw is er weinig respect voor de micro-organismen. Dodelijke toxines zorgen dat het gezonde biologische evenwicht uit balans raakt. Hierdoor verdwijnen de fulvine-zuur makende organismen, maar dat niet alleen ook veel andere belangrijke voedingsstoffen gaan hierdoor verloren.
Het resultaat is een oogst met weinig nutriënten die slecht bewerkt zijn door micro-organismen en dus ook slecht opneembaar zijn door het lichaam.
Kwaliteit fulvine-zuur
Juist door deze bestrijdingsmiddelen, ouderdom van de landbouwgrond en de kunstmest verdwijnt de humus uit de bodem. Eigenlijk hoor je het fulvine-zuur via landbouwproducten binnen te krijgen, maar dit is vaak niet het geval of veel te weinig.
Hierdoor worden ook mineralen slecht opgenomen en wordt het lichaam niet voldoende ontgift. Door fulvinezuur als voedingssupplement te gebruiken, kan deze balans hersteld worden. Fulvinezuur is vloeibaar, smaak- en geurloos en donker van kleur. Als je dit fulvinezuur wilt gaan gebruiken, kies dan voor een rijke en zuivere vorm. Er zijn een aantal factoren die de kwaliteit van het fulvinezuur bepalen.
Kijk allereerst naar de concentratie, deze kan namelijk variëren tussen de 4% of 10% en hoger. De omgeving waar de humus vandaan komt moet zuiver zijn en het is nog beter als de humus oud is en zich een paar meter onder de grond bevindt.
Om het fulvinezuur te onttrekken aan de humus maakt men gebruik van een langdurig fermentatieproces. Ook dit productieproces kan een positieve of negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het fulvinezuur.
De bouwstenen van het fulvine-zuur
In de fulvinezuur supplementen zitten een aantal voedingsbouwstenen, die stuk voor stuk een positieve uitwerking op het lichaam kunnen hebben. Enkele voorbeelden zijn:
- Macromoleculen
- Sporenmineralen
- Sporenelementen
- Aminozuren
- Vitamines
- Organische zuren
Waar is het allemaal goed voor?
Zo is bijvoorbeeld ijzer goed voor de rode bloedcellen, is silicium goed voor haar, bindweefsel en nagels en heeft germanium immuun verhogende eigenschappen. Magnesium heeft een verbeterende werking op de hersenen waardoor ook de concentratie en het geheugen beter wordt. Zink werkt ook positief op het immuunsysteem, maar ook voor de wondgenezing.
Tot slot borium, altijd goed voor de opbouw én de instandhouding van sterke botten.