Help, ik heb een lekkende darm!
Heeft u vaak last van een opgeblazen gevoel na de maaltijd? Heeft u het gevoel dat uw darmen continu vol met lucht zitten of heeft u andere verteringsproblemen? Indien u dit bekend in de oren klinkt, is de kans groot dat er wel degelijk iets niet helemaal juist is aan de binnenkant van uw lichaam. Waarschijnlijk zijn de goede bacteriën in uw darmen, beter bekend als de darmflora, niet meer in balans of heeft u last van een lekkende darm. In het volgende artikel zal u informatie vinden aangaande het lekkende darm syndroom, wat de verschillende oorzaken en gevolgen zijn en uiteraard hoe u hier het hoofd aan kan bieden.
Wat houdt het syndroom in?
Men spreekt van een lekkende darm wanneer de darmwand een hogere graad van doorlaatbaarheid heeft dan normaal gesproken het geval is. Het probleem ontwikkelt zich in de dunne darm. Het probleem ontstaat namelijk wanneer er kleine ontstekingen optreden in de dunne darm, waardoor darmvlokken in uw lichaam beschadigd geraken. Er ontstaan als het ware gaatjes in de darmwand en daardoor zullen er grotere, onverteerde stukken voedsel de darm kunnen verlaten. De zogenaamde tight junctions vervullen een belangrijke rol bij het doorlaten van voedingsstoffen. Onder normale omstandigheden houden deze tight junctions te grote, onverteerde stukken voedsel tegen, maar wanneer deze niet optimaal werken, kunnen ongewenste stoffen, zoals afvalstoffen, onverteerde stukken voedsel en schimmels toch het lichaam binnendringen.
Uw immuunsysteem kan zich gaan verdedigen, aangezien er door de darmwand bepaalde stoffen in het lichaam terecht komen die er normaal gezien niet in thuis horen. Wanneer de darmwand beschadigd is en het immuunsysteem in actie treedt tegen de doorgelaten stukjes voedsel, zal een allergie tegen een specifieke voedingsstof ontwikkelen. Doordat het lichaam zich gaat verweren, zullen er ontstekingsstoffen vrijkomen en zal er een stijging van oxidatieve stress plaatsvinden. Hierdoor zullen er nog meer darmcellen beschadigd worden. Wanneer u een vermoeden heeft dat uw darm aangetast is door dit syndroom, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk te weten komt waarvoor u allergisch bent. Bovendien zal u die voedingsstoffen een tijdje niet mogen consumeren, opdat de darmwand optimaal kan herstellen.
Klachten lekkende darmwand
Wanneer je darmwand niet meer optimaal werkt en ook onverteerde deeltjes voedsel doorlaat die niet in het bloed horen terecht te komen, zullen na verloop van tijd een aantal klachten optreden. Uiteraard ervaart iedereen het syndroom op zijn eigen manier en heeft iedere persoon zijn eigen klachten, maar er zijn toch verschillende klachten die regelmatig terugkeren bij personen met een lekkende darmwand. De meest voorname klachten hebben te maken met de spijsvertering. Zo is het mogelijk dat een persoon regelmatig een opgeblazen gevoel en/of buikpijn ervaart. Ook kan de persoon huidproblemen en gewrichtsklachten krijgen. Daarnaast is het zeer waarschijnlijk dat men een voedselallergie gaat ontwikkelen doordat het immuunsysteem verzwakt. De persoon kan ook last krijgen van chronische vermoeidheid, astma, migraine,…
Oorzaken syndroom
De voornaamste oorzaak van dit syndroom is de disbalans van de darmflora. Normaal gezien is je darmflora in balans en worden de slechte bacteriën in toom gehouden door de goede bacteriën. Echter, wanneer de slechte bacteriën de overhand nemen, zullen deze minuscule gaatjes in de darmwand maken en hierdoor uw darmwand beschadigen.
De darmbalans kan door verschillende factoren verstoord raken. De voornaamste zijn voeding, stress, pesticiden en medicatie en antibiotica. In wat volgt, zal uitgelegd worden in welke mate de zonulinewaarde in uw lichaam de boosdoener kan zijn van dit vervelende syndroom.
Vandaag de dag zijn heel wat mensen allergisch aan gluten en wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat vooral de gliadine-gluten schadelijke zijn voor onze darmwand. Gliadine zorgt er namelijk voor dat de productie van zonuline gaat stijgen. Zonuline is een proteïne en deze zorgt ervoor dat afstand tussen de cellen en de darmwand vergoot, waardoor de darm gaat lekken en er dus stukken onverteerd voedsel in het lichaam terecht komen. In een normale situatie is er ook een zekere zonulinewaarde in het lichaam aanwezig, zodat stoffen die wel in het lichaam terecht moeten komen ook effectief in het lichaam kunnen geraken. Echter, wanneer de zonulinewaarde te hoog is, zullen de ruimtes in de darmwand te groot worden en zullen er grotere proteïne-moleculen zich in het bloed begeven en zal het immuunsysteem zich daartegen gaan verdedigen. Als deze situatie zich eens heeft voorgedaan, zal het lichaam steeds blijven reageren op de proteïnen. Hierdoor zal de darminhoud gaan lekken. We geraken in een soort van vicieuze cirkel terecht. Het immuunsysteem zal zich namelijk gaan verweren tegen de stoffen die normaal gezien niet in het bloed thuis horen. Hierdoor zal de darmwand echter nog meer beschadigd raken en zullen er weer meer stoffen in het bloed terecht komen. Zo blijft het tafereel zich herhalen.
Niet enkel de stof gliadine kan het zonulinegehalte in het lichaam verhogen, maar ook een bacteriële overgroei in de dunne darm, schimmel overgroei en parasitaire infecties kunnen bijdragen tot een stijging van het eiwit zonuline. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat gliadine ook bij mensen zonder coeliakie, alias glutenintolerantie, leidt tot een stijging van de hoeveelheid zonuline in het lichaam. Men kwam tot de conclusie dat gluten de doorlaatbaarheid van de darmwand bij iedereen beïnvloeden, weliswaar in verschillende mate.
Daarnaast kan caseïne, een melkeiwit, je darmen beschadigen. Het eiwit is zeer moeilijk te verteren en zal net zoals gluten de tight junctions van de darmwand verbreken.
Ook antibiotica, medicijnen en pesticiden kunnen de darmwand aantasten, aangezien ze vaak niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën gaan doden. Hierdoor geraakt de darmflora uit balans. Het immuunsysteem verzwakt en uiteindelijk belandt men in een vicieuze cirkel.
Ten slotte kan stress ook een belangrijke rol spelen in het lekkende darmsyndroom. Wanneer de hersenen stress signaleren, zullen ze zoveel mogelijk energie gebruiken om het probleem op te lossen. Dit gaat echter ten koste van de darmen waar de hersenen een groot deel van hun energie halen. Doordat de darmen minder energie hebben, zal het verteringsproces vertragen en zal de doorbloeding afnemen.
Gevolgen lekkende darmwand
Naast voedselallergieën kan het syndroom ook andere aandoeningen veroorzaken. Een lekkende darmwand zou enkel auto-immuunziektes kunnen triggeren, zoals bijvoorbeeld coeliakie. Maar ook kan u te maken krijgen met diabetes type 1 en 2. Wanneer het immuunsysteem reageert op stoffen die niet thuis horen in het lichaam, kan er namelijk een verhoogde insulineresistentie optreden.
Een andere aandoening die kan ontstaan ten gevolge van een lekkende darmwand is aderverkalking. Dit kan later dan weer aan de basis liggen van allerlei hart- en vaatziekten.
Daarnaast hebben studies aangetoond dat men eveneens depressieve klachten kan ontwikkelen wanneer men te maken heeft met dit syndroom.
Ten slotte, kan een lekkende darmwand in verband gebracht worden met migraine, astma en het chronisch vermoeidheidssyndroom. Deze problemen ontstaan namelijk ten gevolge van een verminderende opname van vitaminen en mineralen.
Hoe komt u van een lekkende darmwand af?
De beste manier om een lekkende darmwand terug te herstellen, is er voor zorgen dat uw darmflora terug in balans geraakt. Dat kan u best verwezenlijken door zo veel mogelijk voedingsmiddelen te vermijden die schadelijk kunnen zijn voor uw darmwand. Het wordt sterk aangeraden om een glutenvrij dieet te volgen en ook op te passen met zuivelproducten.
Probiotica kunnen bijdragen tot het herstel van de darmwand en ook gefermenteerde producten, zoals kefir en zuurkool, zullen er voor zorgen dat de darmflora weer in balans gebracht wordt.